De Tweede Kamer wil van het kabinet weten of het klopt dat de inlichtingendienst AIVD tussen 2005 en 2010 politici op Bonaire zou hebben afgeluisterd.

De AIVD zou dat volgens NRC Handelsblad hebben gedaan zonder toestemming van de toenmalige Antilliaanse regering en de Antilliaanse veiligheidsdienst. De Kamer wil snel een brief die opheldering moet geven.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wilde niet reageren. Hij is op dit moment samen met de koning en koningin op bezoek op de Caribische eilanden.

Corruptie, witwassen en oplichting

De krant sprak met een informant van de AIVD op Bonaire. De dienst zou op deze manier belastende informatie hebben gekregen over de partijleider van de christendemocratische UPB, Ramonsito Booi, en zijn rechterhand, gedeputeerde Burney El Hage. De twee zijn aangeklaagd voor corruptie, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte en komen volgende week voor de rechter.

Hun advocaat Geert-Jan Knoops zegt het mediaverhaal “belangrijk genoeg te vinden om het aan de orde te stellen”. Hij en kantoorgenoten staan de twee bij tijdens het proces. Knoops vindt het op z’n minst dat er nader onderzoek moet komen naar het vermeend illegaal bespioneren. “We moeten kijken wat de implicaties zijn en welke doorwerking het heeft op de zaak.”

De informant wilde voor zijn veiligheid niet met naam genoemd worden in de krant. Volgens hem kwam het contact tussen hem en de AIVD tot stand via de toenmalige plaatsvervangend vertegenwoordiger van Nederland op de Nederlandse Antillen Vincent Stokman.

Transacties en vastgoeddeals

De AIVD was geïnteresseerd in de leiding van de UPB omdat die al jaren in verband werd gebracht met corruptie. De informant zou gedetailleerd verslag hebben gedaan van transacties en vastgoeddeals waarbij de twee politici betrokken waren.

De inlichtingendienst zou hem ook hebben gevraagd om afluisterapparatuur te plaatsen. De informant zegt in de krant dat hem zelfs gevraagd is om dat te doen op de veranda van Booi omdat hij daar altijd vertrouwelijke gesprekken voerde. "Ik heb daarvoor bedankt. Te veel risico."

Een AIVD-agent zou de informant hebben toevertrouwd dat de dienst nog meer vertrouwenspersonen op het eiland had. "Hij vertelde mij dat de AIVD zeven informanten had op het eiland. Ik heb nooit iets over hun functies gehoord. Dat werd mij niet verteld, zodat ik zelf niet gecompromitteerd kon worden."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl